Isnin, Disember 27, 2010

P.e.N.a.T......


Salam sejahtera....

dah lama x buka blog.... malam ni citer cikit jer... hu3...

first of all, malam ni rasa....

actually, badan rasa lembik je cam ni....


xpon cam ni.....


x comel, kan...

sbbnyer 2, 3 hari ni.... sibuk bermusafir......


bkn salah satu ea.... dua2 sy naik dalam mggu ni.... dalam purata 3 kali setiap satu...

tujuan utama bermusafir ialah....

skrg rasa cam.....

chop2.... ada tag dari miss wadud... sempat ke x yer wat ni.....

ok2... cuba2...

tp skrg mmg x daya sbb nak.....




nite all....

pen oFF~


Jumaat, Disember 10, 2010

Sekejap saja. Tolong-lah baca.


Assalamualaikum...


Wahai sahabat² seagama denganku…

Tolonglah ambil masa 3 minit untuk membaca note ini....

3 Minit je, tak lama pun..


Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi..

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....


Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...

tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...

lalu salah seorang lelaki tu bertempik "


"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....

daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...


Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"....

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....


Macammana..

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda Fikirkanlah...


"Lawak kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul BERIMAN... "

"Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...

kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..

dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang..

amat lemah..

baru kena ugut terus lari lintang pukang..

lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..

tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..

bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"


"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai..

tak cukup masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???


Kenapa?

gelak tu kan realiti..

tapi yg paling lawak sekali..

berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...

berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca?

berapa banyak????

Wallahualam…

Sebarkanlah....


p/s : kongsian daripada Afq_amiin

Khamis, Disember 09, 2010

Donut


Salam u all.....

Korang tgk tv x???? aceceh, suka tol tanyer soalan cam ni kan.. huhuhu... drama apa tau i tgk, drama donut kat astro ria... x sangka dulu sotong sekarang dah bertukar donut... maksudnyer lebih kurang sama dengan pondan... huhuhu... x bermaksud mengejek... tp cam logik gak... sbb ada gak lelaki nak nampak kemas, kulit nak lawa sikit xkan dipanggil pondan, kan....

Cerita de cam biasalah... maksudnyer plot lbh kurang sama cuma cara persembahan lain sikit...

"Nita ni suka sgt cari kelemahan org lain terutama sekali lelaki lembut... mereka2 ni dalam cite ni dipanggil donut tp deorg xdlah overdose cam mak nyah, rasanyer korang mmg sedia maklumkan, jenis2 yg cam ni.... x yah la nak cakap pjg2 kan3...

Perkataan donut ni digunakan sebab apa tau korang nak tau sbb kategori lelaki tersebut suka makan donut... donut apa?? dunkin donut.... cam x relevan lak... sbb sy pon suka makan donut..tp x kan lah tergolong dalam kategori tu kan... huhuhu masalah2...

Tp mesej yg nak disampaikan ni mmg berguna... de guna kata kiasan kot.. "satu jari tunding pada org, empat lg pada kita... jd tengoklah diri kita dulu sebelom cari salah org..." so sama2lah kita renung2 kan dan selamat beramal.

sekian...

pen off~


Rabu, Disember 08, 2010

Blog Walking


Salam u all....

Dari beberapa ketika, memandangkan kerja x menimbun2 (sementara x la nikan)..bile buka internet sure berjalan2 ke blog blogger2.. x taulah kenapa sibuk sgt merayap kat blog org,setakat ni paling best, selain dr blog dah sedia famous spi masuk pertandingan undian blogger malaysia tu adalah eightissamaniah... hehehehe... kreatif de bg nama kat blog de, kan3...(kepada cik sam if u baca, i x bacor rahsia..hehehe)

Dan terbacalah satu artikel ni,bunyi de cam ni lbh krg "rajin2lah berblogwalking" agaknyer dari situlah kuar tabiat ni... huhhu.. tp yg bestnyer dapatlah timba apa2 yg patutdr mereka yg berpengalaman tulis blog ni... berkembang sikit kepala otak ni, sbbnyer kebanyakkan blug yg selalu terjah (biasanyer member2 sek dulu) wat blog ni cam diari... terpikir plak abes facebook tu bkn ker cam diari, selalu deorg update status.. cth :"ngah memandu", "terbang mencari dot dot" n mcm2 lah... rupanyer x, heehe... mybe disebabkan tu gak kot blog i x lah best cam deorg2 yg selalu i terjah akhir2 ni... takpe2..perubahan boleh dilakukan bile2 masa sahaja..

So, kepada yg membaca, of course la readers kan (kan sama tu, dah kenapa ni?? huhuhu) member2 n sesape jelah kan yg baca blog ni, naktambah cadangan napa2 jelah yg penting membina, sila2lah memberi komen, jgn segan jgn silu, tafaddal2...

sekian

pen off~


Isnin, Disember 06, 2010

Salam Maal Hijrah


Salam Sejahtera semua.....


Buat kawan2, member2, readers2 dan semua umat Islam diucapkan selamat menyambut Maal Hijrah 1423, x pon yg selalu kita dengar... selamat tahun baru hijrah.... mudahkan nak faham... setiap dari kia mesti ada azam baru... moga2 terlaksanalah tahun ni azam baru kita kan... Mudah-mudahan...

Dan baca doa penutup dan pembuka tahun?? mesti dah kan,, kat facebook ramai yang dah provide doa2 tu tinggal baca jer... btul2 memanfaatkan medium n sebagai dakwah.. tahniah kawan2 and all readers... ada pahala sampingan di permulaan tahun baru hijrah ni, kan....

Maal hijrah ni sebenarnya memperingati Nabi Muhammad S.A.W dari Kota Makkah ke Kota Madinah pada 622 Masihi. iaya berlaku pada 1 Muharram iaitu hari pertama taqwim hijrah..

Ingat lagi ustaz kata kalo baca doa ni setiap kali tahun bertukar... godaan syaitan tu berkekurangan sebabnya doa kita tu dah bantutkan de tuk hasut n goda kita tuk wat perkara mungkar... ustaz kata kalo kita baca doa akhir tahun... syaitan akan meratap semua usaha2 de yg x berhasil tu n doa awal tahun lak, syaitan tu akan fikir byk kali cam ne nak tembus pendinding @ doa y kita baca tadi..... jadi, kawan2, member2 n readers2 yg baca doa ni... tingkatkanlah usaha tuk perkukuhkan dinding yg kita pasang pada awal tahun ni... semoga kita x wat dosa n mungkar pada tahun ini..Moga kekal IMAN bersama..

Sekian..

pen off~~

Jumaat, Disember 03, 2010

Perlukah


Salam Sejahtera semua....

Shat x U all??? hehehe.... x pernah tanya tetiba tanye lak kan... huhuhu.... di sini sy ada kemusykilan.... perlu ke berpisah tanpa menyelesaikan akar umbi masalah tersebut??? perlu ke ada benci??? kenapa susah sgt nak berbaik perbaiki keadaan n susana menjadi lebih baik??? susah ker?? ke cara pemikiran dah jadi beku x pon dikuasai rasa yg x sepatutnya kita suburkan dalam diri kita.... lebih2 lg suami isteri.... dah xd cara lain lg ker???

persoalan yang amat sukar untuk dirungkaikan.... Ya ALLAh, perluaskan dan permudahkan cara pemikiran kami agar tidak terhasut dengan hasutan2 yg x sepatutnya... dan permudahkanlah kami untuk menghadapi ujian hebat dari Mu...Amiiiinnnn...

pen off~

5 Tarikan Wanita Menurut Lelaki Beriman..


1. Budi Bahasa Dari Jiwa


Kekuatan wanita ada pada bahasa tubuhnya iaitu tingkah laku, perbuatan zahir atau akhlak yang mulia. Setiap perkataan yang dilafazkan menjadi penilaian. Adakah dia seorang yang sabar, jujur, berpendidikan atau sekurang-kurangnya tahu hal dunia hari ini? Atau adakah dia seorang yang suka berleter, kasar, kurang ilmu dan sebagainya? Semua yang terpacul dari lidah bermuara di hati nurani masing-masing. Wajah ayu yang sedap mata memandang janganlah bertukar pahit apabila terdengar bahasa yang menyakitkan telinga.



2. Mekap yang Memikat


Jangan salah tafsir tentang mekap! Yang dimaksudkan disini adalah air wuduk untuk pembersih dan penyegar wajah. Untuk pembayang mata dan melentikannya, gunakanlah jenama ‘malu’ agar mata mampu menangkis setiap panahan syahwat. Manakala pemerah bibir yang sesuai adalah kata-kata penuh hikmah yang memikat setiap orang yang mendengar dengan penuh keinsafan. Dijamin lelaki ynag beriman akan meminati wanita sebegini.



3. Busana Taqwa

Para wanita di syurga dihiasi dengan pakaian daripada sutera hijau yang bertahkta permata-permata berkilau. Kerana itulah keindahan wanita diabadikan di dalam Al-Qur’an dengan pakaian dan perhiasannya. Tetapi kegilaan pada fesyen yang mendedahkan aurat wanita pada saat ini amat membimbangkan. Wanita semakin berani mempamerkan segalanya yang boleh menjadi daya tarikan lelaki. Adakah mereka terfikir bahawa lelaki sebenarnya amat kuat cemburu? Mereka yang benar-benar bersungguh ingin menjadikan anda isteri tidak akan berminat dengan jenis wanita yang berpakaian sebegini. Kerana ia menunjukkan kerendahan akhlak dan kemurahan peribadi. Bayangkan barang yang tertutup kemas dan terlindung pasti lebih tinggi nilainya daripada barang yang telah dibuka, dipegang dan dilihat sesuka hati oleh sesiapa jua. Sebenarnya pakaian adalah gambar keperibadiaan yang sesungguhnya dan tersirat tabiat si pemakainya



4. Suka Dikritik dan Bersikap Terbuka


Menjadi pasangan yang ideal bukannya mudah. Perlukan kesabaran untuk kekal disisinya. Bertanya secara terbuka kepada pasangan anda apa yang dia suka dan apa yang tidak disukainya. Bukan beerti ikut secara total segala kemahuan lelaki. Berikan pertimbangan sewajarnya, buka perbincangan untuk kebaikan bersama. Jangan ego dan cepat berkecil hati. Jadilah sahabat dan kekasih yang memberi kebebasan bagi pasangan anda untuk menyatakan pendapatnya. Di dalam hubungan kasih-sayang, saling mengekspresikan diri sungguh-sungguh menyeronokkan dan tak akan bosan melayan kerenah masing-masing. Sungguh bertuahlah sesiapa yang mendapat pasangan seperti ciri-ciri di atas. Bagi anda yang mahu berubah, tidak ada kata terlambat untuk membaiki diri. Kerana biar bagaimanapun, lelaki tetap memerlukan wanita sebagai penyempurna kebahagiaannya. Tetapi wanita mesti lebih peka terhadap kekurangan-kekurangannya agar ia tetap menjadi pilihan satu-satunya di hati seorang lelaki bernama suami.Rasulullah SAW bersabda: “wanita itu dikahwini kerana empat perkara, kerana hartanya, kecantikannya, nasab keturunannya dan agamanya. Pilihlah wanita kerana agamanya nescaya engkau akan bahagia.”



5. Superwoman


Superwoman digambarkan dengan ciri-ciri seorang yang hebat, berjiwa pahlawan, suka menolong orang dan bukan sebaliknya, suka menyusahkan orang. Begitulah gambaran wanita yang mandiri, tidak bergantung pada belas kasihan sesiapa, mampu menghadapi kesusahan dan cabaran hidup dengan tabah. Bahkan dialah penolong bagi sesiapa yang memerlukan pertolongan. Sebagai kekasih tentunya dia dapat berdiri di sisi pasangannya dengan keberanian menghadapi segala ujian kehidupan. Tidak lemah dan manja, bukan seorang yang pemalas dan cepat putus asa. Begitulah daya tarikan yang lebih tinggi nilainya dari sekadar kecantikan rupa paras muka yang semakin lama semakin pudar di makan usia. Tetapi kekuatan peribadi tidak akan sirna ditelan zaman.




p/s : sharing from Taufik Johor.


Khamis, Disember 02, 2010

Kecewa


Salam sejahtera semua......

Ari ni 3hb, result mtest dah kuar.... kepada kawan2 n readers yang mohon leh lah cek.... saya pon dah cek..... tp hasilnya adalah kecewa... sbbnyer x dapat... rasanyer dalam macam2 menda sy wat x penah lak "gagal" maksud kat sini bkn x penah cuma x capai target... so ni dikira x capai target lah... lagi pula, rasa krg yakin tu ada mybe sbb tu lah kot x dpt.... huhuhuu

Dah byk kali tekan tadi masuk no ic 8**********..... hasilnyer cam ni gak.....




mula2 x caya... tekan ag.....tp cam tu gak.... tp nak tekan kan disini....saya dah usaha sedaya upaya masa jawab soalan tu walaupon dah merantau n xjumpa bukunyer, dah surf gak kat tenet cari klue2 n pembayang yg boleh digunakan dalam mtest .... tp rezeki ku bkn disini untuk thun ni makanya SAYA REDHA DENGAN KEPUTUSAN ni..... xpe, next session sy nak try ag...

Dengan ini, sya mengucapkan tahniah kepada kwan2 n readers yg dapat g ke temuduga kpli tu.... wat elok2 tau... prepare abis abisan.... semoga berjaya.... all da best...

pen off~~

Rabu, Disember 01, 2010

Kalau Berpacaran


Salam sejahtera semua.......

Penah dengar radio x?? hehehe... soalan merapu... off course la korang dengar... kan3... ada satu lagu ni suka sgt ngan lirik lagu de... Kepimpinan Islam melalui lagu walaupon sikit jer motif atau point yang de letak tp bermakna... siap ada peranan.. perempuan, lelaki n pihak ketiga ( istilah biasa guna untuk " s*ai***)... kira kreatifla gak.. penampilan lagu lain dari yang lain.... walaupon rentak muzik tu x dapat nak menarik semua orang tuk dengar tp dah jadi hitz kat radio skrg..

jom kita dengar lagu best bernasihat.....


video

lirik de plak cam ni... hahaha copy & paste ja...

Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Ulang korus 2x


best kan3.... kao x best nak dengar... silalah hayati lirik lagunyer.... semoga menjadi ingatan bile nak kuar dating... hehehehe....


pen off~

Kena Tunggu Lagi

Salam sejahtera semua....

Hari ni 1hb dengan semangatnyer sy membuka laman web mara... sbbnyer nak cek semakan keputusan micro teaching.... dada berkobar2... tersangatlah nak tau apa jawapan nyer.. tp kan
de kata :

"Temuduga Jawatan Pensyarah / Guru MARA

Harap Maklum, Semakan Keputusan Micro Teaching Untuk Panggilan ke Sesi Temuduga Boleh Disemak Pada 6 hb Disember 2010

Tarikh Paparan : 1 Disember 2010 "

wah, bengangnyer.... punyalah lama menunggu... semalam tulis leh semak 1hb tp ari ni de leh tunda lak... hilang debaran serta merta.... takpe2, didian untuk bersabar.... sabar separuh dr iman... yeah2!!!

pen off~~

Jangan Berhenti Berdoa.


Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW telah bersabda : “Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan”. Lalu Baginda ditanya oleh seseorang : “Apa maksudnya meminta dicepatkan?” Jawab baginda : “Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya : “Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa”. (Riwayat Muslim)



Betulkah setiap doa akan dikabulkan oleh Allah? Mungkin ada antara kita yang telah berdoa sesuatu namun tidak merasakan hasilnya. Selaku hamba, kita harus menyedari bahawa kita tidak berhak memaksa Allah kerana kitalah yang berhajatkan sesuatu bukan sebaliknya. Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita atau mungkin Allah mempunyai ketentuan lain yang tidak kita ketahui. Mungkin juga doa kita bukan tidak dikabulkan tetapi ditunda waktunya atau diganti dengan yang lebih baik.



Nabi Zakaria a.s adalah contoh manusia yang sangat kuat nilai kesabarannya. Baginda telah puluhan tahun berdoa agar dikurniakan zuriat namun belum dikabulkan Allah. Antara isi doa baginda ialah : “Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku; (Surah Maryam : Ayat 4). Sehingga pada akhirnya Allah SWT memakbulkan permintaan baginda dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya. Begitulah sikap yang seharusnya kita contohi iaitu jangan sekali-kali kecewa dalam berdoa.